Biotoop creëren

Een biotoop is een leefgebied voor dieren. Ze vinden hier hun voedsel, planten zich voort en kunnen hier schuilen. Het is een geschikte plek natuur die voldoet aan de eisen van een bepaalde diersoort die ervoor kiest om er te leven omdat de omstandigheden goed zijn.
Een biotoop wil je in je tuin hebben zodat dieren zich aangetrokken voelen om te verblijven in de tuin. Niet alleen de dieren hebben een groter leefgebied maar het is ook heel leuk om dieren in de tuin te hebben. Ook houden zij de tuin in leven door bijvoorbeeld bestuiving of het uitwerpen van zaadjes. En hiermee groeit de plaatselijke biodiversiteit, ook van tuinen om de eigen tuin heen.
Een biotoop vind je terug in bossen, heiden en in de tuin. Het zou overal te vinden kunnen zijn want het is een thuis voor de dieren die daar willen leven. Maar je kunt er ook een zelf aanleggen.
Bij het aanleggen van een biotoop in de tuin is het streven om een biotoop te creëren. Een biotoop hoef je niet zelf te verzinnen. Er zijn al een hele soorten biotopen die goed zijn uitgedacht en in de praktijk werken. Het is verstandig om een biotoop voor een specifiek gebied samen te stellen met een ecoloog/landschapsarchitect.