Bloemrijke Boomspiegel

Door planten en bloemen te planten verbetert de bodem kwaliteit. Een boomspiegel is de plek rondom een boom waar vaak niets groeit. Een boomspiegel wordt ook wel boombak, spiegeltuintje of boomtuin genoemd. Een boomspiegel zorgt er voor dat regenwater beter afgevoerd word en draagt het bij aan de biodiversiteit van de omgeving. Daarnaast beïnvloed een boomspiegel op een positieve manier het straatbeeld.
Voordelen van een boomspiegel
De grootste voordelen van een boomspiegel is dat de boom beter groeit. Gras en onkruid ontnemen niet langer voedingstoffen voor de boom, de boom word minder snel beschadigd omdat er niet langer gemaaid hoeft te worden. Ook worden er minder fietsen tegen de boom aan zet. Verder kan de grond rondom de boom beter bemest worden en ziet een boomspiegel er mooi en verzorgd uit.
Een socialere omgeving
In veel gemeentes is mogelijk om een eigen boomspiegel te adopteren. Je raakt zo betrokken bij de stedelijke beplanting en hebt zo invloed op de omgeving. Door een boomspiegel te onderhouden leer je de omgeving beter kennen en ontmoet je nieuwe mensen.
Biodiversiteit
Veel mensen vinden een groene leefomgeving erg belangrijk. Vooral in de grote steden is er een groot tekort aan groen. Een bomenspiegel heeft net als een geveltuin een zeer positief effect op de biodiversiteit in de stad. Het is een goede verbetering van het levensgebied voor vele soorten insecten, vogels en andere dieren.
Tips voor een boomspiegel
Het is belangrijk om rekening te houden met de boom die centraal staat. Een boomspiegel zet je op door de grond rondom de boom los te maken, compost toe te voegen om vervolgens platen en bloemen te platen. Onder een boom, rondom de stam, is de grond vaak droog en komt flink wat schaduw. Voor deze situatie zijn ook allerlei vaste planten geschikt die de ruimte rond de boomstam bijzonder maakt.