Ecologische Oever

Wat is een ecologische oever?
Een ecologische oever is een geleidelijke overgang van water naar land. Naast het tegenhouden van water heeft een ecologische over een positief effect op de natuur in en om het water. Op deze manier kan het water vastgehouden worden en hebben verschillende soorten planten de ruimte om te groeien.
Positieve effecten
De ecologische oever verbeterd de kwaliteit van het water en bied een schuilplaats voor dieren. Daarnaast planten dieren zich sneller voort. Verder houden de wortels van de planten de oevergrond vast. Dit resulteert in een gezonde stevige grond. Een ecologische oever verstrekt de natuur en houd meer water vast.
Belangrijke aspecten
Het is belangrijk dat oevervegetatie aanwezig is. Het is een voedselbron en vissen gebruiken een ecologische oever om te paaien. Daarnaast is het de ecologische oever een belangrijk leefgebied voor kleine zoogdieren, amfibieën en insecten. Verder is het van belang dat de overgang geleidelijk afneemt. Dit bevordert de diversiteit aan plantensoorten en vergroot de ecologische kwaliteit van water.