Geveltuin

Een geveltuin is een klein stukje tuin dat grenst aan de gevel. Ondanks zijn vrij geringe afmeting is het een belangrijk onderdeel in de stadsecologie. Een geveltuin dient als een tussenhalte tussen de grote groenvelden als parken of groen daken. Mits in een ideale opstelling door de stad verspreid. 
Voor kleinere zoogdieren is de geveltuin een plek waar zij beschutting hebben en kunnen overnachten. Het regenwater kan bovendien ter plekke wegzakken in de geveltuin om het riool minder te belasten. Een geveltuin biedt daardoor vele voordelen voor de mens en de natuur.
Straatbeeld
Door tegels uit de stoep te verwijderen en groen te planten knapt het straatbeeld op. De straat wordt groener, vogels nestelen, het blijft in de zomer koeler in huis en de straat begint lekkerder te ruiken. De leefomgeving wordt door een geveltuin aangenamer. Het regenwater wordt beter afgevoerd, het verminderd het omgevingsgeluid en een geveltuin in goed voor de gezondheid en de het welzijn van de mens. Hierdoor is uw straat beter voorbereid op de gevolgen van de klimaatverandering. Daarnaast krijgt de straat een uniek, persoonlijke tintje. 
Planten & struiken
Voor een geveltuin is geen vergunning nodig. Wel moet er minimaal 1,80 meter stoep overblijven. #DutchSafari adviseert om vooral kruiden en bessenstruiken te plaatsen. Deze planten bieden naast een prachtig aangezicht ook beschutting voor broedende vogels. Verder zijn narcissen, jasmijn, ijshard en sedum goed geschikt voor een geveltuin in de zon. Voor een geveltuin in de schaduw zijn planten als een ooievaarsbek, wilde tijm, vuurdoorn en klimop geschikt. 
Het is belangrijk om te weten dat een geveltuin eigendom is van de gemeente. Zij kunnen bij onderhoud uw geveltuin verwijderen of aanpassen.
Samenbinden 
Een geveltuin is samenbinden. #DutchSafari moedigt u aan om samen met uw buren de straat groener te maken. Het verhoogt de sfeer en de sociale cohesie in uw straat. Een groene gevel heeft dezelfde psychologische, spirituele, fysieke en sociale effecten als een groene gevel en een groen dak. Een geveltuin stimuleert om naar buiten te gaan en contact te maken met uw buurt. Zo dus ook voor lichaamsbeweging. Uit onderzoek van Veen, E. J. (2017) blijkt dat helende tuinen voor ex-kankerpatiënten een oplossing biedt. Door contact te leggen worden veel onderwerpen tijdens het onderhoud besproken. Dit kan leiden tot bijzondere gesprekken. Ook beidt buiten werken mogelijkheid om vitamine D op te doen in de buitenlucht.
Literatuur:
Veen, E. J. (2017). Helende tuinen: tuinieren met (ex-)kankerpatiënten, Wageningen: Wageningen University & Research. https://weblog.wur.nl/metropolitan-solutions/helende-tuinen-tuinieren-met-ex-kankerpatienten/