Polderdak

Wat is een polderdak?
Een polderdak is een groen dak dat regenwater opvangt, het vasthoud en vertraagd afvoert. Onder de vegetatie zit een ruimte waar het regenwater opgeslagen wordt. Sensoren bepalen aan de hand van de waterstand wanneer het water gedoseerd afgevoerd wordt.
Waarom een polderdak?
Het KNMI geeft aan dat door de klimaatverandering er steeds vaker sprake is van extreme regen. Steeds vaker lopen straten, kelder en stations onder water. Regelmatig kan het riool de pieken niet aan. Dit leid tot overlast en schade. Alleen in Nederland al is er te grote van 60.000 voetbalvelden aan plat dak beschikbaar. In Rotterdam is dat 14,5 miljoen vierkante meter. Een polderdak lost vooral de lokale waterproblematiek op.
Voordelen polderdak
Een polderdak maakt van regenwater een belangrijke grondstof in plaat van afval. Drinkwater word bespaard en maakt beregeningsinstallaties overboden. Daarnaast zijn er geen zware stuiken of planten nodig om het water vast te houden. Dit bied mogelijkheden om groentes en fruit te verbouwen op het polderdak. Ook vermindert de piekafvoer van regenwater richting het riool. Verder blijft de ruimte onder het dak koeler en bied een polderdak een geweldige mogelijkheid om optimaal te genieten van het dak.