Tuinkamer

Een tuinkamer lijkt eigenlijk heel erg op een serre maar kan dus ook los op een perceel staan. Het is een metalen, houten of kunststof geraamte met zijkanten die van verschillende materialen kunnen zijn. De tuikamer kan een ronde vorm hebben of rechthoekig. Met een zadeldak of een lessenaar dak. Eigenlijk is alles mogelijk zolang je rekening houdt met de hemelwaterafvoer.
Om alleen wind te weren wordt vaak dik zijl gebruikt. Dit kan bijvoorbeeld ook met aluminium of composiet. Als er wind tegen gegaan moet worden maar er ook veel waarde ligt bij vrij zicht en uitstraling wordt vaak glas gebruikt om zijpanelen mee in te vullen.
Hierbij moet altijd gecheckt worden of de fundering de belasting aankan. Leveranciers leveren vaak funderingskolommen maar gewapend beton werkt ook.
Het dak kan uit glas bestaan om meer licht naar binnen te laten treden. Hierin kan zonnewering geïnfiltreerd worden om warmte te weren en schaduw te creëren. Het dak kan ook van polycarbonaat zijn, dit is een goedkoper en lichter materiaal dan glas. Je kunt er niet doorheen kijken maar er komt dan wel daglicht naar binnen.
Het verschil is dat om een serre te bouwen een verbouwing nodig is aan de woning. Een tuinkamer kan ook los van een woning gebouwd worden. Met een tuinkamer wordt in tegenstelling tot een veranda voorkomen dat de lichtinval van de woning verminderd. En een tuinkamer wordt gezien als niet-integraal deel van de woning en is daarmee vergunning technische een stuk soepeler. Check dit op: www.omgevingsloket.nl
Een tuinkamer geeft de mogelijkheid om alle seizoenen ten volste te beleven. Wanneer het s ‘avonds wat frisser begint te worden of de wind komt opzetten zou je normaal naar binnen gaan om verder te borrelen. En stopt het genieten van het buitenleven. Met een tuinkamer krijg je de mogelijkheid om zo veel mogelijk buiten te leven zonder dat het weer tegen kan zitten en de behaaglijkheid daalt.
Op deze manier behoud je de voordelen van het buitenleven. Als de tuin veel groen bevat kan dit dezelfde voordelen opleveren als wanneer u buiten in de tuin zou zitten. Uit onderzoek van Ulrich blijkt namelijk dat bij geringe tijd naar een groene omgeving kijken en er deel van zijn leidt tot sneller herstel van stres. En verbeterd zo de algehele mentale gezondheid.
Ook kun je kiezen waar je gaat zitten ter variatie. Je kunt ervoor kiezen binnen te zitten, in de tuinkamer of de tuinkamer ter verlenging van de woning te gebruiken.