Voedsel Produceren

De grond krijgt steeds vaker te maken met droogte. In velen delen van de wereld heerst er een ernstig voedsel te kort. Ook hebben we steeds minder plek om de groei van de bevolking te voeden. Met de brexit en andere politieke zaken wordt exporteren niet makkelijker. Toch lijkt het klimaatprobleem te worden “opgelost” met het eten van meer plantaardig voedsel.
Maar we kunnen het niet mooier maken dan het is. Landbouw is niet duurzaam. De vegetatie moet geoogst worden en het heeft water, kunstmest en bestrijdingsmiddelen nodig. Wij mensen zijn de enige soort op aarde die hun eigen voedselproductie plaatsen boven een heel ecosysteem. Wij verwoesten een ecosysteem om er vervolgens eigen voedsel op te verbouwen.
Maar planten hebben geen licht nodig maar spectrum en geen grond maar micronutriënten. Dit kan nagebootst worden in een aanpasbaar kunstmatig klimaat op veel grotere schaal. Door verticale landbouw toe te passen is er 95% minder water nodig, 0% bestrijdingsmiddelen en de kweekboden is 100 gerecycled plastic en herbruikbaar wanneer de producent van hoge kwaliteit is. Want voedselveiligheid moet wel bewaakt worden.
Verticale landbouw is de perfecte oplossing voor leegstaande gebouwen in de randstad. Hiermee worden transport kosten en uitstoot sterk verminderd en wordt de stad zelfvoorzienend. Want door algoritmes en klimaatgegevens kunnen we in iedere kunstmatige landbouwsetting de perfecte omstandigheden nabootsen voor een perfecte oogst, iedere keer opnieuw. 
(de drie foto’s) Square Roots in Brooklyn van Kimbal Musk en Tobias Peggs zien grote kansen voor pioniers. Ze hebben meerdere urban farms door heel New York en produceren zo dicht mogelijk op het bord van de consument. Hierin leiden ze ook nieuwe urban farmers op om zelf ook te produceren. Ze leveren ook kennis aan Whole foodsmarket. Dit is een supermarkt die vers geteeld voedsel verkoop van een kweek die op het dak staat.
Op de Philip’s Academy Sharter School in Amerika wordt deze toepassing geïnfiltreerd in het voedselprogramma. Kinderen leren daar standaard over eetgedrag en gevolgen vaan de voedselkeuzen. Hiernaast verbouwen ze zelf het voedsel dat tijdens lunch geserveerd wordt. Er wordt tijdens de lung uitgebreid besproken welk voedsel er gemaakt is en waar het uit bestaat.
Aerofarms is op het moment een grote producent in de verticale landbouw.
Zelf een verticale moestuin beginnen? Denk aan een groen dak of gevel. Of aan een school of naschoolse opvang. In een verzorgingstehuis zal dit ook zeer effectief zijn. Ouderen zullen met elkaar praten waardoor eenzaamheid verminderd. Ook blijven ze hierdoor bewegen en voorzien ze zichzelf ook nog eens van gezond voedsel. En zijn dus ook erg zinvol.