Waardplant

Een vlinder is een bijzonder organisme. Na een paring van twee vlinders legt het vrouwtje de eitjes waaruit de rupsen komen om zicht later te verpoppen.
Deze eitjes legt de vrouwtjes vlinder niet zomaar ergens, maar op een zogenoemde waardplant. Op deze waardplant komen rupsen uit de eitjes. Een rups doet niets anders dan eten en poepen. En dat is nu precies waar een waardplant goed voor is.
Een waardplant is namelijk een plant die rupsen het allerlekkerst vinden om te eten. En is voor iedere rups haast anders. Monofage of oliofage rupsen eten één plantensoort of één plantenfamilie. Een polyfage rups is minder kieskeurig en eet allerlei planten. Ze eten heel veel en groeien daarom ook enorm. Ze moeten vaak van jasje wisselen om zich later te verpoppen. Hieruit komt een prachtige vlinder. Een waardplant is dus cruciaal voor de levenscyclus van de vlinder.
Overzicht
In deze lijst van de vlinderstichting vind je veel voorkomende rupsen en hun waardplant. Handig aan deze lijst is dat rekening gehouden kan worden met de tuin. Aan de hand van deze lijst kan namelijk de voedselproductie beschermd worden in de moestuin. En de rupsen in de tuin juist de tijd en rust geven om zich te ontwikkelen tot vlinder. Zo kan het dus gestuurd worden waar de rupsen gaan eten.
Vlinders die net uit hun pop komen hebben de tijd nodig om hun vleugels op te pompen. Als gezorgd wordt voor veel bloemen en kleur in de tuin zullen de vlinders hier ook regelmatig terugkomen. Dit kan een vlindertuin zijn, maar hoeft niet per se. Dit zorgt wel voor de leuke taferelen in de tuin met bijbehorend vertier en ontspanning.