Wormenhotel

Een wormenhotel is een bak waar wormen in verblijven en overgebleven gft-afval afbreken tot compost.
Composteren met wormen
Omdat wormen zoveel stoffen om kunnen zetten en wormenpoep  vruchtbaar is, kunnen ze ook gebruikt worden om ons afval af te breken. De Eisenia Fetida, ook wel de tijgerworm genoemd door zijn strepen, is een inheemse worm die veel in Nederland voor komt. Deze wormen houden van composteren. Ze hebben een exponentiële voortplanting. In drie maanden hebben ze zich al in aantal verdubbeld. Zo kun je het wormenhotel uitbreiden en wormen weggeven. De compost die hiervan komt is zo sterk dat je hem sterk verdund moet gebruiken in de tuin.
De samenstelling van het wormenhotel is erg belangrijk. Ze bestaan uit drie delen. Een bak waar de gft-afval in komt, een bak waar verterend voedsel ligt waarin de wormen bezig zijn met composteren en een bak waar de gedroogde compost in valt.
Hoe de composthoop ruikt verhult of de processen in de hoop verlopen zoals het hoort. Ruikt het naar aarde en bos dan gaat het goed. Stinkt het en zou je er liever niet met je handen in willen dan is het te nat. Dit is gevaarlijk omdat het proces anaeroob kan worden, dit betekend dat er geen zuurstof meer wordt opgenomen (omdat dat niet kan door de afsluiting door vocht). Als dit gebeurd verliest de compost zijn voedingsstoffen. Voeg extra bruin (houtige materialen) toe of papier en karton om het droger te maken. In een wormenhotel kun je dit ook goed zien als de wormen willen ontsnappen of tegen de onderkant van de deksel zitten. Ook zie je dan kleine witte wormpjes, dit zijn geen jonge tijgerwormen maar potwormen. Deze duiden ook op te veel vocht. Wanneer een composthoop in het wormenhotel te droog is gebeurd er niets. Deze mag ook niet te hoog worden omdat het gewicht de zuurstof uit de hoop drukt. Hierdoor kan het proces ook anaeroob worden. In het deel wat goed is en klaar voor gebruik in de composthoop daar zijn geen wormen meer want die eten al het voedsel en in het goede deel zit er geen voedsel meer.
Wormenhotel spotten
Dutch Safari gelooft in het verbinden van stromingen. Wij geloven dat afval, voedsel is. Je kunt er fantastische veel mee doen. Wanneer de jeugd dit tijdens het basisonderwijs mee krijgt zal dit hun startpunt zijn van ontwikkeling. Beeld je in wat ze dan allemaal wel niet kunnen bereiken wanneer ze al beginnen op dit punt van bewustwording.
Schooltuintjes kunnen zich voorzien met een aansluitend project van de school. Zodat kinderen niet alleen in theorie hiermee bezig zijn maar er ook in de praktijk mee werken. Zoals het maken van een wormen hotel, de processen in het hotel snappen en het oogsten van compost.
Dit zal nog beter tot zijn recht komen als dit geïnfiltreerd wordt in het straatbeeld. Publieke wijk-wormenhotels waarvan de buurt eigen compost gebruikt voor voedselproductie. Zo wordt ons voedsel, afval en ons afval weer voedsel voor de wormen. De wormen poepen het uit, en het wordt voedsel voor planten.